logo-biele-100

Zdravá strava a chudnutie

Vážne sa musíme pri chudnutí stravovať zdravo ?  Prečo je niekto štíhly aj vtedy, ak sa zdá že sa stravuje extrémne nezdravo ?

V prvom rade si vysvetlíme čo sa rozumie pod zdravým stravovaním. Pod zdravým stravovaním si väčšina znás predstaví, ovocné misy , dostatok zeleniny , chia semiačka, vlašské orechy, ovocné šťavy atď. A naopak pod nezdravým stravovaním si predstavíme, čokolády, čipsy, sladkosti, lahôdky atď.

Rozdiel medzi týmito dvomi potravinovými skupinami je viditeľný, ale pri chudnutí nezohráva až takú dôležitú úlohu ako sa na prvý pohľad zdá. Samozrejme zo zdravotného hľadiska , určite odporúčam konzumovať zdravé potraviny , ktoré pomáhajú naše telo udržiavať zdravé a aby fungovalo čo najefektívnejšie.

Ale ako je to možné že častokrát ľudia , ktorý konzumujú neustále zdravú stravu majú problém schudnúť?

Odpoveď je v nepochopení samotného stravovania.Každá potravina (to je jedno či je „zdravá“ alebo „nezdravá“) ktorú skonzumujeme , má určitú energetickú hodnotu.

Pre príklad: Taká „zdravá“ sója ktorú odporúča mnoho ľudí, ako forma rastlinnej bielkoviny obsahuje na 100g 443kcal pričom 80g mliečnej čokolády obsahuje také isté množstvo energie. Rozdiel je len v rozdielnom príjme makronutrientov ale energeticky sú na tom obidve potraviny tak isto.

Ale čo chcem povedať , je to , že stravovať sa tak aby sme boli zdravý je jedna vec a stravovať sa tak aby sme boli zdravý a aby sme chudli je vec druhá. Nepochopenie týchto dvoch vecí má za následok to , že váha sa nehýbe tým smerom ktorým by sme si priali. Preto si treba dávať pozor na to, koľko toho za deň zjeme a nepozerať sa len na to čo ideme jesť. Samozrejme je logické uprednostňovať potraviny , bohaté na vitamíny a minerály. Ale najdôležitejšie je to , koľko toho zjeme. Tak isto ako môžme priberať z nezdravej stravy , tak isto môžeme priberať aj zo stravy , ktorá nám pripadá ako zdravá , ale v skutočnosti znej máme nadbytok energie.

Do svojho jedálnička vyberajme hlavne potraviny, ktoré sú bohaté, na vitamíny, minerály, vlákninu a kvalitné bielkoviny. Ale občas sa pozrime tiež na to , či v našom jedálničku máme zachovanú pre nás prijatelnú energetickú hodnotu , lebo častokrát sa stáva že v našom novom zdravom jedálničku prijímame tolko isto energie , ako sme prijímali v našej nezdravej strave z nezdravých potravín.

Ak nemáš jasno vtom ako sa stravovať a aké potraviny v akom pomere vyberať do svojho jedálnička , pozri TU

Nezastavujte sa tu

Viac zaujímavých článkov

jojo efekt

Ako schudnúť bez jojo efektu

Rôzne diéty na chudnutie končia často nielen návratom na pôvodnú hmotnosť, ale tiež priberaním. Ich výsledkom nakoniec býva vyšší podiel tuku a úbytok svalovej hmoty.

Ďakujeme že ste si stiahli náš e-book.

Knihu sme vám zaslali na vami zadanú e-mailovú adresu.