Telesná premena záleží hlavne od toho , čo vkladáme denno denne do úst . Ako väčšina z nás vie , kalórie sú pre nás kriticky dôležité, pretože podľa toho závisí , či budeme chudnúť alebo priberať.
Kalorický deficit je pri chudnutí úplný základ ktorý nesmie byť porušený za žiadnich okolností.
Avšak na čom ešte okrem kalorického príjmu záleží?
Strava býva pre niekoho veľmi komplikovaná a sme presýtený informáciami o tom čo by sme konzumovať mali a čo by sme konzumovať nemali. Čo sa týka stravy, tak nie sú kalórie ako kalórie. Hneď si vysvetlíme ako a čo tým je myslené.
Predstavme si dva príklady.
Príklad číslo 1
Osoba číslo 1. si vypočíta svoj kalorický príjem . Zistí že na to , aby chudla potrebuje denne prijať 1400 kcal. Táto osoba sa rozhodne počítať si svoj kalorický príjem avšak NEDBÁ na to , zčoho tieto kalórie prijíma. Ona síce prijme 1400 kcal , ale jej strava pochádza hlavne z bieleho pečiva, ovocných džúsov, klasických ochutených jogurtov, kávy s mliekom, cestovín atď . V konečnom dôsledku príjme tých 1400 kcal avšak jej jedálniček nie je vyvážený . Jej potraviny pochádzajú z nekvalitných zdrojov a väčšina potravín ktoré prijme , sú nekvalitné ktoré telu nič nedajú. Jedálniček obsahuje málo bielkovín , nadbytok jednoduchých sacharidov a oveľa viac tukov ako potrebuje. Síce prijme 1400 kcal denne , ale jedálničk je nekvalitný a nevyvážený.
Príklad číslo 2
Osoba číslo 2. má tak isto kalorický príjem nastavený na 1400 kcal. Avšak , táto osoba vie , ŽE NIE JE JEDNO ZČOHO JEDNOTLIVÉ KALÓRIE PRIJÍMA. Dáva si pozor na dostatočný príjem kvalitných bielkovín. To znamená že dáva pozor na to aby prijala dostatok bielkovín a z kvalitných zdrojov (živočíšne bielkoviny). Vie že nie je dobré prijímať veľa kalórií z jednoduchých sacharidov ako sú ovocné džúsy , biele pečivo , cukor atď , namiesto toho si vyberá kvalitné komplexné sacharidy , po ktorom sa hladina inzulínu zdvíha pomaly. Kvalitné tuky prijíma tiež v dostatočnom množstve , avšak jej zdroje nepochádzajú prevažne z Omega 6 mastných kyselín ako ( maslo , margarín, rastlinné oleje, lahôdky, atď) , ale snaží sa zaraďovať do jedálnička kvalitné ryby ktoré obsahujú kvalitné tuky ( Omega 3). Táto osoba prijíma tiež 1400 kcal avšak jej jedálniček je diametrálne odlišný od osoby č.1
Dopad aký bude mať strava na tieto osoby bude veľmi odlišná , či už po zdravotnej stránke alebo fyzickom vzhľade. Osoba číslo 1 rieši iba kalórie ale NESTARÁ sa o zdroj potravín, Osoba číslo 2 rieši aj kalorický príjem ale vie, že treba dbať aj na KVALITNÉ VÝŹIVNÉ POTRAVINY.
Takže neriešte iba kalórie a slepo nekonzumujte všetko rad radom aj keď vám to kalorický sedí. Dávajte si záležať hlavne na tom , z akých zdrojov kalórie prijímate. Či máte dostatok bielkovín vo vašej strave a z kvalitných zdrojov . Či nemáte príliš veľa sacharidov a tukov vo vašom jedálničku atď . Telo sa vám odmení v podobe štíhlej a zdravej postavy